Kitcheri

Een klassieker in de Ayurvedische keuken!

Weken mung bonen 1 nacht, bereidingstijd 60 minuten
Kcal 38, koolhydraten 62, vet 1, eiwit 26


Wat heb je nodig
groene hoge pan
koekenpan

Ingrediƫnten voor 5 porties
1,5 lr water 

400 gr gele mung bonen 

100 gr basmati rijst 

200 gr wortel 

250 gr wpinazie 

150 gr doperwten 

280 gr broccoli 

100 gr ui

10 gr knoflook 

3 bouillon blokjes (groenten) 

1 kaneel pijpje 

3 laurier blaadjes 

1,5 tl venkelzaad 

1 tl korianderzaad 

1/2 tl komijnzaad 

1,5 tl kurkuma 

1 tl zeezout 
10 gr ghee

 

Toppings: 

sesamzaadjes 

geroosterde kokos 

verse koriander & munt


Bereiden
1: Was de gele Mung bonen & rijst (wel apart) net zolang totdat het water helder is wat eraf komt! 

2: Snijd de ui, knoflook en wortel 

3: Haal de roosjes broccoli van de stronk af

4: Zet ondertussen een pan water op het vuur waarin je eerst de broccoli kort kookt, en daarna afgiet. (De broccoli kan lekker beetgaar blijven). Laat het even staan. Bak in een koekenpan de spinazie kort in een beetje Ghee en bewaar ook even apart. 

5: Zet de gele Mung bonen op met 1 liter water. Ik kook de Mung bonen in een keer gaar, zonder ze tussendoor weer af te spoelen. Misschien is dit niet helemaal correct maar geef hier vooral je eigen draai aan. Na heel goed spoelen is er bij mij nagenoeg geen schuim afgekomen. 

6: Wanneer de Mung bonen bijna gaar zijn doe je de rijst erbij, en laat ik dit op lage temperatuur gaar worden. 

7: Zet een koekenpan op het vuur en rooster daar het venkelzaad, komijnzaad en korianderzaad hier in aan. Haal dit uit de pan en houdt even apart. Doe nu Ghee in de pan en laat het warm worden. Fruit hierin de ui aan en voeg daarna de knoflook toe. Voeg als laatst de wortel toe. Voeg na 5 minuutjes de geroosterde specerijen, het kaneelstokje, kurkuma en laurierblaadjes toe en bak nog kort mee. 

8: Blus het geheel af met 5 dl water. (de rest van het water) Laat dit geheel ongeveer 10 minuutjes zachtjes pruttelen. 

9: Na 10 minuten voeg je de broccoli en spinazie toe en meng het geheel. 

10: Ondertussen is de Kitchari gaar en doe je het groenten mengsel bij de kitchari. 

11: Schep het geheel door en proef na voor de smaak. Eventueel nog zeezout & peper toevoegen. 

12: Aftoppen met sesamzaad, kokos, munt en koriander