Onmisbare tips over een gezond eetpatroon

  1. Eet gevarieerd
     
     Variatie in je maaltijden is erg belangrijk. De reden hiervan is omdat er geen producten bestaan die alle voedingsmiddelen bevatten. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld rijk aan Omega-3 vetzuren en eiwitten, terwijl een stuk fruit weer rijk is aan mineralen en natuurlijke suikers. In een gezond eetpatroon draait het om variatie tussen voedingsmiddelen.
     
     Een aantal tips als het gaat om gevarieerd eten? 

  • Eet mee met het seizoen. Hierdoor blijft afwisseling het hele jaar door eenvoudig. 
     
  • Zorg voor meerdere kleuren op je bord. De verschillende kleuren van groente en fruit geven aan dat er in elk product een andere antioxidant aanwezig is. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die cellen en weefsels kunnen beschadigen. 
     
  • Maak weekmenu’s en probeer elke week een nieuw recept. Doe je dit elke week dan heb je er aan het eind van het jaar 52 recepten bij!
     
  • Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkte producten. Voorbeelden hiervan zijn; groenten, fruit, vis, noten, zilvervliesrijst etc. Zo voorkom je dat je ongevraagd de verkeerde stoffen binnenkrijgt zoals toegevoegde smaakstoffen, suikers, E-nummers en kleurstoffen.


2. Groente als hoofdrol
 
 Zoals iedereen weet zijn groente een onmisbare toevoeging aan je eetpatroon. Toch wordt er nog te weinig groente gegeten. Volgens het RIVM eet ruim een kwart van de mensen dagelijks voldoende groente. Dit geldt zowel voor mannen (28%) als vrouwen (27%). Het advies is om als volwassene 200-250gr aan groenten te eten per dag. Veel mensen komen dus niet in de buurt van deze hoeveelheid. Het eten van groenten is onmisbaar omdat groenten een belangrijke rol heeft als leverancier van mineralen, vitaminen  en voedingsvezels. Bovendien bevatten de meeste groenten weinig calorieën. Wij raden aan om over de dag door meer groenten te eten dus niet alleen tijdens het avondeten. Neem bijvoorbeeld vaker een salade mee naar werk of maak een lekkere groente smoothie. 


3. Voorbereiding is het halve werk
 Je herkent het vast wel, je komt thuis van een drukke dag, je opent de koelkast en er is niks in huis. Je hebt geen zin meer het huis uit te gaan en kiest ervoor eten te bestellen. Dit kan ook gebeuren eerder op de dag. Je komt op werk en beseft dat je geen gezonde tussendoortjes mee hebt en dus haal je snel een ongezond tussendoortje. Mensen grijpen vaak naar de makkelijke alternatieven als ze niks hebben om te eten.
Door te plannen wat je wilt eten en dit voor te bereiden kun je het hongermoment voor zijn en  de hele dag door een verzadigd gevoel hebben. Je komt hierdoor minder snel voor verassingen te staan en dus ook voor ongezonde verleidingen.
Tip voor het plannen; doe verantwoord boodschappen. Gooi die kar vol met groente, fruit, vis, volkoren producten etc. Hoe meer gezonde producten je in huis hebt, des te makkelijker het wordt om voor te bereiden.


4. Het 80/20 principe 
 Tijdens het opbouwen of onderhouden van een gezond eetpatroon zal het niet altijd bergopwaarts gaan. Je krijgt namelijk ook te maken met tegenslagen. Denk bijvoorbeeld aan de verjaardag van je partner waarvoor je een groep mensen hebt uitgenodigd bij jullie thuis een etentje of een vakantie. De 80/20 procent regel zorgt ervoor dat een gezond eetpatroon langduriger vol te houden is. Dit betekent dat in een week 80% van je maaltijden gezond zijn en je hebt 20% speling hier vanaf te wijken. Je houdt op deze manier meer ruimte over voor uitschieters.


5. Skip de toegevoegde suikers
 De ‘sluipmoordenaar’ die je tegenwoordig overal tegenkomt in de supermarkt, op het station of in de kantine zijn suikers. Overal kom je ze tegen! Suiker is de veroorzaker van veel ziekten en gezondheidsproblemen. We spreken hier vooral over toegevoegde suikers. 
 
Een Nederlander eet dagelijks gemiddeld 110 gram aan suiker. Dit zijn zowel natuurlijke suikers als toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers zijn te vinden in groente, fruit en zuivel. Toegevoegde suikers zijn te vinden in appelmoes, snoep, koek, vruchtensappen, ontbijtgranen etc. 
 
Eén suikerklontje staat gelijk aan 4 gram suiker en 16 kcal. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor vrouwen om niet meer dan 12,5 (50gr.) suikerklontjes aan toegevoegde suikers te consumeren en voor mannen 15 (60gr.) klontjes per dag.
 
Oftewel.. Probeer toegevoegde suikers te vermijden!