Fit op reis

Het is belangrijk om ook op vakantie in beweging te blijven en niet volledig af te stappen van de sportieve levensstijl die je thuis nog leefde.


9 tips: zo blijf je gezond en fit op vakantie


Yes, het is vakantie! Dat moment waar je zo naar uit hebt gekeken. Lekker genieten en even alles loslaten. Maar soms geeft het ook stress. Want de verleidingen op vakantie zijn soms nog groter dan thuis. Je bent immers op vakantie toch? Je verdient het om ijsjes te eten, lekker te luieren en elk restaurant in de buurt uitgebreid te testen.

Inderdaad, dat verdien je! Maar je verdient het ook om je blij en fit te blijven voelen. Juíst op vakantie. Dus hoe zorg je er nou voor dat je volop kan genieten van je welverdiende vakantie en toch goed voor jezelf, je lijf en je mind blijft zorgen?
No stress, wij geven je een aantal tips om fit en gezond te blijven op vakantie.Tip 1: Beweeg elke dag


Beweging is heel belangrijk om lekker in je vel te zitten.

Sporten op vakantie hoeft niet, maar beweeg wel. Ga zwemmen, snorkelen, duiken of huur een fiets. Beweging zit ook in de kleine dingen. Wandel langs het strand, neem de trap in je hotel in plaats van de lift, ben je met de auto op stap geweest, stap eerder uit en wandel naar je verblijf. 


Tip 2: Voor de mensen die liever sporten?


Doe het in de ochtend! Je begint de dag een stuk energieker en kunt hier de rest van de dag van profiteren & nagenieten. Doe onze “Holiday Workout”. Neem je hardloopschoenen mee en ren tijdens zonsopkomst. Stop weerstandsbanden in je koffer en volg via youtube een workout. Bezoek een locale sportschool of volg een yoga les. Altijd al eens willen suppen op zee of wat dacht je van golfsurfen of kiten, neem les! Wat dacht je van een Personal Trainer? Zoek er 1 bij jou in de buurt en plan je sessies alvast in, velen komen zelfs bij jou op locatie.


Tip 3: Start je dag met een gezond & voedzaam ontbijt


Heb je de beschikking over een koelkast? Zorg dat je ontbijt net als thuis. Neem jouw favoriete topping mee. Heb je een verblijf geboekt waarbij de keuze reuze is tijdens het ontbijtbuffet? Kies dan voor de gezonde variant. Neem kwark met vers fruit, of kies voor een gebakken -/ gekookt ei of scrambled eggs.


Tip 4: Snack voor onderweg 


Ga je lekker een dagje op pad? Kies voor een stuk fruit. Vaak zit er nog meer smaak aan het fruit en weet je niet wat je proeft. Neem eiwitrepen en/of eiwitshakes mee op reis, deze passen altijd nog wel in je koffer.


Tip 5: Drink zo min mogelijk calorieën.


Als wij aan vakantie denken, denken we aan heerlijk eten en een mooi glas wijn, toch! En ja ook dat hoort bij vakantie en moet ook kunnen. Natuurlijk neem je jouw “MIND” bidon mee op reis. Ideaal om overal je water bij je te hebben. Stop er lekker een stukje limoen, citroen of sinaasappel in. Drink zo min mogelijk frisdrank, bestel een fles plat of bruisend water en wijn per glas ipv een hele fles. 

Tips 6: Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je voldaan bent.

Tijdens de vakantie zijn we minder met de tijd bezig. Dit is het moment om eens naar je lijf te luisteren. Heb je honger of trek? Eet dan wat. Let op dat dorst ook vaak aanvoelt als honger, dus heb je nog niet zo lang geleden gegeten drink dan eerst een groot glas water. Soms verdwijnt de honger en was het dus dorst.


Eet ook niet meer dan nodig. 


Vakantie betekent geen vrijbrief om je middag na middag en avond na avond vol te proppen met van alles en nog wat. Als je thuis altijd luncht met een salade of twee boterhammen hoef je op vakantie niet opeens vijf witte bolletjes weg te werken. Kan wel, maar het hoeft niet elke dag.

Luister naar je lijf en eet wanneer het nodig is en stop wanneer je voldaan bent. Remember de 80/20 regel? Ook tijdens je vakantie is het een goed idee om je hieraan te houden. Eet je 80% gezond (fruit, groente, goede koolhydraten en gezonde tussendoortjes) dan kan je de resterende 20% ongezondere keuzes maken.


Tip 7: Maak de juiste keuzes als je uit eten gaat


Wij houden ervan om uit eten te gaan! Dat versterkt voor ons ook altijd het vakantiegevoel; leuke restaurantjes uitzoeken en daar de lokale specialiteiten proeven. 


 Het liefste nemen wij ergens een kleine starter om vervolgens verderop wat locale gerechten te nuttigen om daarna op zoek te gaan naar het lekkerste toetje. Het is tenslotte vakantie toch. Dit hoeft niet iedere avond en hierbinnen kun je ook voor gezond en verantwoord gaan.


Probeer de juiste keuzes te maken wanneer je de menukaart in handen krijgt. 


Enkele voorbeelden van gezonde keuzes als je uit eten gaat:

  •  Kies vaker voor vis dan voor vlees
  •  Neem je vlees of vis geroosterd of gegrild
  •  Vraag je sausjes en dressings apart
  •  Kies voor een rode (tomaten)saus in plaats van een romige saus
  •  Eet een voorgerecht óf toetje
  •  Eet meer groenten dan pasta/aardappels/brood/rijst
  •  Negeer het broodmandje
  •  Eet MIND-full en geniet van elke hap
  •  Vraag altijd een fles of karaf water op tafel


Tip 8: maak afspraken met jezelf


Het is niet de bedoeling dat je te streng bent voor jezelf (dat is nooit de bedoeling) maar soms helpt het wel om van tevoren afspraken te maken met jezelf. Ga voordat je vertrekt even rustig zitten en denk eens na welke afspraken je met jezelf kan maken die je helpen om gezond en fit te blijven op vakantie. 


Helen haar afspraken:

 Ik beweeg iedere dag 

 Ik start mijn dag met mijn standaard ontbijt

 Ik bestel een fles water met 1 glas wijn of een biertje als we uiteten gaan 

 Ik ga genieten!


Tip 9: Geniet!