De drie basis aspecten 

Met drie basisaspecten werken naar een gezonde levensstijl.


 Wat verstaan wij nou precies onder een ‘gezonde levensstijl’? Voor ons bestaat dit uit een juiste balans tussen beweging, voeding en slaap. Deze drie basisaspecten vormen de basis voor een gezonde levensstijl en zijn onlosmakelijk van elkaar. Wie elke dag intensief sport en gezond eet maar niet voldoende slaapt, zal minder snel resultaat boeken dan iemand die een goede balans weet te vinden tussen de drie aspecten. De intensiever je sport des te belangrijker het word je lichaam te voeden met de juiste (hoeveelheid) voedingsstoffen in combinatie met voldoende slaap. In ons blog hebben wij jullie al tips gegeven voor een gezonde nachtrust. In deze reeks van drie artikelen zullen we later nog dieper ingaan op waarom voeding en slaap zo belangrijk is. Nu eerst meer over bewegen. 

Bewegen

Tegenwoordig werken veel mensen vanuit huis en dit gaat vaak gepaard met een slechte zithouding en daarnaast beweegt men een stuk minder. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moet je minimaal 5 dagen in de week een halfuur matig intensief bewegen. Met matig intensief bewegen worden activiteiten bedoeld als; wandelen, fietsen, skeeleren, kanoën etc. Daarnaast wordt geadviseerd minstens tweemaal per week spier-en bot versterkende activiteiten uit te oefenen, zoals krachttraining. In 2019 voldeed 49,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Dit percentage is het hoogst onder 18-34-jarigen en neemt af met de leeftijd (bron; volksgezondheidszorg). 

Waarom bewegen zo belangrijk is


Naast dat bewegen je kan helpen met gewichtsverlies heeft bewegen een hoop voordelen op zowel je fysieke en mentale gezondheid. Bewegen houd je spieren en gewrichten soepel en verlaagt je bloeddruk, je cholesterol- en suikergehalte waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Daarnaast maakt je lichaam endorfine en dopamine aan als je regelmatig beweegt. Deze stoffen zorgen ervoor dat jij je goed voelt en minder kans hebt op een hoog stressniveau. Kortom, bewegen heeft vele voordelen. Waarom wordt er dan alsnog te weinig bewogen? Het antwoord is; EXCUSES. Wij begrijpen dat iedereen het druk heeft met werk, familie en het onderhouden van sociale contacten. We beginnen vaak met het nemen van te grote stappen als het gaat om het aanleren van een gewoonte. Het is de truc je bewegingspatroon in kleine stapjes te veranderen. Door met kleine aanpassingen te beginnen geloven wij dat dit effect heeft op de lange termijn en bewegen onderdeel wordt van je levensstijl. Om de stap voor jou naar bewegen iets makkelijker te maken hebben wij een aantal tips voor jou samengesteld. 


  1. Zorg dat je na elk uur dat je gezeten hebt minimaal 1 minuut gaat staan om te bewegen. Er bestaan hier handige tools voor zoals een smartwatch die aangeeft wanneer het tijd is om weer op te staan.
  2. Haal koffie of thee voor je collega. 
  3. Leg je wandelschoenen op kantoor en plan afspraken staand of lopend in. Dit is een effectieve manier om ook tijdens werk in beweging te kunnen blijven.
  4. Maak wandelen leuker door bijvoorbeeld te luisteren naar een podcast of een luisterboek. Of spreek af samen met iemand te gaan wandelen. Zo kun je direct je sociale contacten onderhouden. 
  5. Zet de wekker een half uur eerder en ga wandelen. Zo heb je een productieve start van de dag. 
  6. Loop een extra rondje bij het wegzetten van de vuilnisbak. 
  7. Plan vaste momenten in om te sporten. Dit kan bijvoorbeeld bij een personal trainer. Zo heb je een afspraak staan en dit zorgt voor een stok achter de deur.
  8. Wandel naar je vrienden of familie als je op bezoek gaat.
  9. Parkeer je auto zo ver mogelijk van de ingang vandaan. 
  10. Sta altijd op zonder je handen te gebruiken. 

Volgende keer meer over.. Voeding